HTML

Másként gondolkodó - outsider

Politikáról, társadalomról, kultúráról, oktatásról, magánéletről egyfelől kívülállóként, (outsider) másfelől meg- és átélőként. Van véleményem, akkor is ha ez egyedi, a magamé. Politikailag elkötelezetten a szociális érzékenységűnek vallom magam.

Friss topikok

Címkék

2012.04.09. 16:40 outsiderlali

Csodás hangok, remek rendezés, káprázatos előadás…

     Leghívebben ezekkel a szavakkal lehet jellemezni a „Nagyszombati” Metropolitanbeli Massenet: Manon előadást. Az opera ősbemutatója 1884. január 19-én volt a párizsi Opéra Comique-ban. A szövegkönyvet Henri Meilhac és Philippe Gille írták Abbé Prévost L’histoire du chevalier des Grieux et de Manon Lescaut című műve alapján.

manon1.jpgA Pucciniénál lényegesen kevesebbet játszott Massenet művet, 2012. április 7.-én 18 órai kezdettel nézhették meg a magyar operakedvelők a MÜPÁ-ban, valamint az Uránia moziban. Anna Netrebko az évadban másodszor lép fel új rendezésű darabban, ezúttal Manon zabolátlan, tragikus címszereplőjét alakítja, a Metben először. Netrebko hatalmasat alakított, mint hangilag, mint színészileg. Nagy volumenű íveket énekel, gyönyörű pianókkal. Minden regiszterben kiegyenlített hangja az utóbbi években drámaibbá vált, mely nem ment a magasságok kárára. Manont tökéletesen megformálja, sosem bizonytalan, a hangja a felső regiszterben is csillogó. Egyre gyakrabban láthatunk vele a korábbi koloratúr szerepek mellett, helyett drámaibbakat.

manon2.jpg

Hatalmas szerepformálása és szenvedélyességét tükröző hangja talán leginkább a Des Grieux-vel való két jelenetben (a párizsi lakás, s templomi jelenet: N'est-ce plus ma main... ) átütő. Kiválóan énekli, s formálja meg áriáit is, mit pl. az „Adieu, notre table…-t”

A Metropolitanben debütálók: Piotr Beczala mint Manon szerelme, des Grieux lovag; Paulo Szot mint unokatestvére, szintén Lescaut; valamint David Pittsinger mint des Grieux gróf. Szívet melengetően szép, csillogó a két főszereplő, Manon és de Grieux hangja együtt. Beczala fiatal, jó képű, szép hangú tenorista, aki gyönyörű hangszínnel, mívelt magasságokkal rendelkezik, birtokolja az énektechnika csínját-bínját. Leginkább a pianóiban mutatkozik meg, melyeknél kiválóan alkalmazza a quasi falsetto technikát, amolyan voix mixeket énekel, lélegzet elállítóan. Szot des Grieux lovagja és Pittsinger de Grieux grófja kiváló alakítások, szép hanggal, impozáns külsővel.

Feltétlen megemlítendő a kórus! Szépen énekelnek, a rendezésnek megfelelően jól játszanak. Látszik, hogy komolyan veszik önmagukat, a művészetüket.

A Met legfőbb vendégkarmestere, Fabio Luisi vezényli a darab első Met-beli előadását. Laurent Pelly stílusos rendezése, Netrebkóval a címszerepben 2010-ben volt újdonság a Royal Opera House-ban, a Covent Gardenben, és elismerő kritikákat kapott. Pelly szerint saját operarendezése „olyan kaland, amely elszórakoztatja, meghatja és félelemmel tölti el” a közönséget. A produkció háttércsapata a 2008-as, szintén Pelly rendezte Az ezred lányáéval azonos: Chantal Thomas (díszlet), Pelly (jelmezek), Joël Adam (világosítás). A francia koreográfus, Lionel Hoche ezzel a munkával debütál a Metben.

roh-manon.jpg

A vájt-fülűeknek az első hallásra feltűnnek az „áthallások” a Traviataból, Carmenből, s a Hoffmann meséiből. Manont hallgatva észre kell venni az átemelt frázisokat, íveket, taktusokat. Nem lehetetlen állítás, hisz Giuseppe Verdi, Traviata című opera ősbemutatójára a velencei Teatro la Fenice operaházban került sor, 1853. március 6-án- A Hoffmann meséi Jacques Offenbach operájának ősbemutatója 1881. február 10-én volt Párizsban. A Carmen Georges Bizet operájának bemutatójára 1875. március 3-án került sor, szintén Párizsban.

Szólj hozzá!

Címkék: new york david fabio manon metropolitan netrebko massenet piotr beczala pittsinger luisi


A bejegyzés trackback címe:

https://outsiderlali.blog.hu/api/trackback/id/tr244373634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása