HTML

Másként gondolkodó - outsider

Politikáról, társadalomról, kultúráról, oktatásról, magánéletről egyfelől kívülállóként, (outsider) másfelől meg- és átélőként. Van véleményem, akkor is ha ez egyedi, a magamé. Politikailag elkötelezetten a szociális érzékenységűnek vallom magam.

Friss topikok

Címkék

2012.01.23. 00:10 outsiderlali

Mi a baj a Kádár-rendszerrel? (1)


(Miért gondol utálattal, a honi polgárság egy része a szocializmusra?)

 Fejtegetésemben arra kívánok választ kapni, hogy vajon mi bajuk „polgártársaimnak” az egykoron volt „kommunizmussal” (ahogyan ezt szokták emlegetni, /vesd össze komcsik/).

Ha szocializmusól-kommunizmusról van szó, elsősorban az 1989 előtti politikai-gazdasági berendezkedésre gondolunk. Melyek voltak a jellemzői? Nos, többek között az ingyenes egészségügyi ellátás, a nyugdíjak rendszeres folyósítása, az általános társadalombiztosítás. Az ingyenes (állami) általános-, közép-, és felsőoktatás (gyakran emlegetik negatívumként a szocialista központosított oktatásirányítást, ideértve az úttörő- és a KISZ mozgalmat). Minimális anyagi ráfordítással hozzáférhető kultúra (rendkívül olcsó (szép)irodalmi alkotások, tudományos szakkönyvek, színházi-, komolyzenei koncertek olcsó elérhetősége). Olcsó bérű, un. tanácsi-, szövetkezeti lakások. A gyakran ingyenes, vagy jelképes összegért igénybe vehető nyaralás (gyermekeknek táborok, üzemi nyaralások).  Végezetül, de nem utolsó sorban az igen olcsó üzemanyag árak, a rendkívül jutányos árú tömegközlekedés. Természetesen folytatni lehetne a sort, de a úgy vélem a leglényegesebb elemeket felsoroltam. (folyt. köv.)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://outsiderlali.blog.hu/api/trackback/id/tr663725926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása