HTML

Másként gondolkodó - outsider

Politikáról, társadalomról, kultúráról, oktatásról, magánéletről egyfelől kívülállóként, (outsider) másfelől meg- és átélőként. Van véleményem, akkor is ha ez egyedi, a magamé. Politikailag elkötelezetten a szociális érzékenységűnek vallom magam.

Friss topikok

Címkék

2012.01.25. 00:12 outsiderlali

"... már nem tudták megmondani, melyik az Ember, és melyik a disznó.”

 Orwell: Állatfarm (részletek)

(Mondhatnám, hogy saját gondolataim, ha utánozni akarnám Schmitt Pált. Így illik idézni, hivatkozni.)

„(…) a disznóknak az utóbbi három hónapban folytatott tanulmányaik során sikerült az Állatizmus alapelveit hét parancsolatban összefoglalni. (…) Állatfarm valamennyi állatának mindörökké ezek szerint kell élnie.

HÉTPARANCSOLAT

1. Aki két lábon jár, az ellenség.

2. Aki négy lábon jár, vagy szárnyai vannak, az barát.

3. Állat nem visel ruhát.

4. Állat nem alszik ágyban.

5. Állat nem iszik alkoholt.

6. Állat nem öl meg más állatot.

7. Minden állat egyenlő.

 

Az írás- és olvasástanfolyamok azonban nagy sikert arattak. Őszre a tanya majd minden állata bizonyos fokig írástudóvá vált. Ami a disznókat illeti, ők már tökéletesen tudtak írni-olvasni.

 

Ott már semmi más nem állt, csak egyetlen Parancsolat, amely így hangzott:

MINDEN ÁLLAT EGYENLŐ,
DE EGYES ÁLLATOK EGYENLŐBBEK A TÖBBINÉL

 

Az állatok a disznókról az Emberekre, az Emberekről a disznókra, aztán a disznókról megint az Emberekre néztek, és már nem tudták megmondani, melyik az Ember, és melyik a disznó.”

Szólj hozzá!


2012.01.23. 00:10 outsiderlali

Mi a baj a Kádár-rendszerrel? (1)


(Miért gondol utálattal, a honi polgárság egy része a szocializmusra?)

 Fejtegetésemben arra kívánok választ kapni, hogy vajon mi bajuk „polgártársaimnak” az egykoron volt „kommunizmussal” (ahogyan ezt szokták emlegetni, /vesd össze komcsik/).

Ha szocializmusól-kommunizmusról van szó, elsősorban az 1989 előtti politikai-gazdasági berendezkedésre gondolunk. Melyek voltak a jellemzői? Nos, többek között az ingyenes egészségügyi ellátás, a nyugdíjak rendszeres folyósítása, az általános társadalombiztosítás. Az ingyenes (állami) általános-, közép-, és felsőoktatás (gyakran emlegetik negatívumként a szocialista központosított oktatásirányítást, ideértve az úttörő- és a KISZ mozgalmat). Minimális anyagi ráfordítással hozzáférhető kultúra (rendkívül olcsó (szép)irodalmi alkotások, tudományos szakkönyvek, színházi-, komolyzenei koncertek olcsó elérhetősége). Olcsó bérű, un. tanácsi-, szövetkezeti lakások. A gyakran ingyenes, vagy jelképes összegért igénybe vehető nyaralás (gyermekeknek táborok, üzemi nyaralások).  Végezetül, de nem utolsó sorban az igen olcsó üzemanyag árak, a rendkívül jutányos árú tömegközlekedés. Természetesen folytatni lehetne a sort, de a úgy vélem a leglényegesebb elemeket felsoroltam. (folyt. köv.)

Szólj hozzá!


2012.01.21. 14:26 outsiderlali

Curriculum vitae helyett

Kenyerem felét már nagy valószínűséggel megettem. Éltem, élek, s remélem még fogok is. Sok tapasztalatot gyűjtöttem össze, melyet ezúton (is) kívánok megosztani azokkal, akik hasonlóan, vagy épp ellentétesen gondolkodnak, s a gyakran kételkedőkkel is, akik sokszor felteszik maguknak a kérdést, vajon helyesen cselekedtem-e. 

Szólj hozzá!

Címkék: identitás útkeresés közügy magánügy élettapasztalat


süti beállítások módosítása